Liever persoonlijk contact over onze behandelingen? Bel 038 - 202 26 94

Faalangst

 

Bang om fouten te maken? Faalangst komt vaak voor. Ongeveer 1 op de 10 kinderen hebben er last van. Bij jongeren op de middelbare school lijkt dit percentage zelfs nog hoger te liggen.

 

Faalangst in verschillende situaties

Wanneer er een taak wordt opgedragen in een bepaalde situatie komt faalangst vooral voor. Er wordt dan iets van het kind verwacht. Faalangst heeft een negatieve invloed op de schoolprestaties. Het lijkt erop dat je kind onder zijn kunnen presteert op school.

 

Ook kan faalangst van invloed zijn in sociale situaties. Je kind kan er tegenop zien om contact te hebben met anderen. Ook kan faalangst een rol spelen als er lichamelijk iets van een kind verwacht wordt zoals bij een gymles of zwemmen.

 

Faalangst herkennen

Niet alle kinderen uiten zich op dezelfde manier. Sommige kinderen laten extreem perfectionistisch gedrag zien en zijn er te veel mee bezig om te voorkomen dat het niet lukt. Andere kinderen beginnen er niet eens aan. Ze vermijden de taak zodat het ook niet kan mislukken. Soms laten kinderen juist overdreven druk of clownesk gedrag zien om de angst te verbergen.

 

Hieronder nog meer dingen die je op kunnen vallen bij je kind:

 

  • Steeds om bevestiging vragen
  • Vaak hulp vragen
  • Er tegenop zien om naar school te gaan
  • Snel opgeven, soms nog voordat hij /zij geprobeerd heeft
  • Snel gefrustreerd als iets niet lukt
  • Van te voren al denken dat iets niet gaat lukken
  • Van een clubje af willen gaan
  • Concentratieproblemen krijgen of een black-out
  • Lichamelijke reacties zoals zweten, buikpijn, misselijkheid

 

Begeleiding bij faalangst

Kinderen met faalangst hebben vaak negatieve gedachten over zichzelf. Samen gaan we met deze gedachten aan de slag. Er wordt aandacht besteed aan het opbouwen van een positief zelfbeeld. Tijdens de begeleiding leert je kind ook om te gaan met spanningen met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen.

Kunnen wij je helpen?

 

Voor vragen of het maken van een afspraak kun je contact met ons opnemen via 038 – 202 26 94 (maandag t/m donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur). Of stuur ons een e-mail via [email protected]

Wij kijken naar wat nodig is

 

Ieder kind en iedere situatie is uniek. Praktijk 038 in Zwolle biedt individuele begeleiding door een orthopedagoog die aansluit bij jouw vraag of probleem.

 

Soms is er maar een klein zetje in de goede richting nodig, sommige kinderen of jongeren hebben vaker of langere tijd hulp van Praktijk 038. Samen kijken we naar wat er nodig is om weer zelf vooruit te kunnen.

 

 

Kunnen wij je helpen?

 

Voor vragen of het maken van een afspraak kun je contact opnemen via 038 – 202 26 94 (maandag t/m donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur). Of stuur ons een e-mail via [email protected]