Liever persoonlijk contact over onze behandelingen? Bel 038 - 202 26 94

Somberheid / depressie

 

‘Niks boeit me meer’

 

Het is heel normaal om je af en toe eens somber te voelen. Je hebt dan nergens zin in en bent misschien ook wel verdrietig. Vaak gaat dit gevoel na een paar dagen vanzelf weer over.

 

Kinderen en jongeren kunnen net zoals volwassenen ook last hebben van sombere of depressieve klachten. Het komt zelfs vrij vaak voor. Ongeveer 2-8% van de kinderen en jongeren tot 18 jaar heeft een depressieve periode meegemaakt.

 

Depressie herkennen

Het kan zijn dat je kind een depressie heeft als meerdere van onderstaande symptomen al langere tijd aanwezig zijn:

 

 • Sombere stemming
 • Nergens meer plezier in hebben
 • Slaapproblemen; te veel of juist minder slapen
 • Eetproblemen; veel of juist weinig eten
 • Boosheid
 • Vermoeid, geen energie
 • Schuldgevoelens
 • Gevoel van waardeloosheid
 • Concentratieproblemen, trager denken, besluiteloosheid
 • Huilbuien
 • Gevoel geen emoties te hebben
 • Denken aan de dood of zelfdoding

 

Het is belangrijk om te weten dat een depressie bij kinderen of jongeren zich niet altijd uit in somber en verdrietig gedrag. Sommige kinderen lijken voor de buitenwereld vrolijk, maar als ze alleen zijn voelen zij zich alleen maar ellendig. Andere kinderen worden juist vervelend en uitdagend naar de ouders toe.

 

Wanneer zoek je hulp?

Het is verstandig om vroeg hulp in te schakelen als je sombere of depressieve gevoelens hebt. Als het sombere gevoel niet snel verdwijnt na troosten of het doen van leuke activiteiten is het belangrijk om uit te zoeken of je kind last heeft van een depressie.

 

Hoe kan Praktijk 038 helpen?

Samen kijken we naar jouw gedachten en problemen. We zoeken naar de oorzaak van jouw depressieve klachten. Je leert hoe je met deze gevoelens om kunt gaan. Door de gesprekken en opdrachten leer je om anders en positiever naar je gevoel en gedrag te kijken. Door de opdrachten kom je in een positieve spiraal waardoor je weer zin krijgt om dingen te doen. Praktijk 038 kan alleen helpen bij milde tot matige depressieve klachten. Wanneer medicatie nodig is voor de behandeling van de depressie is doorverwijzing nodig. Neem contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen doen.

Kunnen wij je helpen?

 

Voor vragen of het maken van een afspraak kun je contact met ons opnemen via 038 – 202 26 94 (maandag t/m donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur). Of stuur ons een e-mail via [email protected]

Wij kijken naar wat nodig is

 

Ieder kind en iedere situatie is uniek. Praktijk 038 in Zwolle biedt individuele begeleiding door een orthopedagoog die aansluit bij jouw vraag of probleem.

 

Soms is er maar een klein zetje in de goede richting nodig, sommige kinderen of jongeren hebben vaker of langere tijd hulp van Praktijk 038. Samen kijken we naar wat er nodig is om weer zelf vooruit te kunnen.

 

 

Kunnen wij je helpen?

 

Voor vragen of het maken van een afspraak kun je contact opnemen via 038 – 202 26 94 (maandag t/m donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur). Of stuur ons een e-mail via [email protected]